Celozrnné těsto na pizzu
19.06.2017
Recept na toto těsto kdysi dávno dostala moje mamka od kamaráda z Itálie, který v Římě vlastní malou pizzerii. Od té doby se u nás doma začala dělat pizza často a vzhledem k tomu, že já pizzu a celkově italskou kuchyni naprosto miluji, mi to vůbec nevadilo.
Po čase, když se mamka začala zajímat o zdravou výživu, se recept poupravil a tak vznikla zdravější a dokonce chutnější forma těsta na pizzu.

Suroviny: cca na 5 porcí
- 250g hladké pšeničné mouky
- 250g hladké celozrnné mouky
- 3/4 droždí
- 300ml vlažné vody
- 50ml olivového oleje
- 1 polévková lžíce soli
- 1/2 čajové lžičky cukru
Postup:
- Do velké mísy nadrolíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek.
- Přisypeme mouku, sůl, vlijeme olej a vypracujeme těsto. Těsto necháme kynout alespoň 90min.
- Vykynuté těsto rozválíme na plech nebo na speciílní formu na pizzu kde těsto rozetřeme prsty za pomocí oleje. Před tím než na těsto začnete dávat rajčatový protlak, potřete kraje olejem.
- Potřete těsto 1cm od kraje rajčatovým protlakem (já si rajčatový protlak smíchám s česnekem a rovnou osolím, abych už pak nemusela dosolovat) a posypte pizza kořením. Poté už můžete na pizzu dávat cokoliv, co máte rádi. :) Já si na pizzu dala špenát, rajčátka, kukuřici, mozzarellu, cibuli a bazalku. :)
- Pizzu vložte do předehřáté trouby na 200°C a pečte cca 10min (pizza je hotová tehdy, když její kraje jsou lehce nahnědlé).


Dobrou chuť K.