Celozrnné těsto na pizzu

19.06.2017

Recept na toto těsto kdysi dávno dostala moje mamka od kamaráda z Itálie, který v Římě vlastní malou pizzerii. Od té doby se u nás doma začala dělat pizza často a vzhledem k tomu, že já pizzu a celkově italskou kuchyni naprosto miluji, mi to vůbec nevadilo.
Po čase, když se mamka začala zajímat o zdravou výživu, se recept poupravil a tak vznikla zdravější a dokonce chutnější forma těsta na pizzu. 


Suroviny:                                                                      cca na 5 porcí

  • 250g hladké pšeničné mouky
  • 250g hladké celozrnné mouky
  • 3/4 droždí
  • 300ml  vlažné vody
  • 50ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1/2 čajové lžičky cukru

Postup:

  1. Do velké mísy nadrolíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek.
  2. Přisypeme mouku, sůl, vlijeme olej a vypracujeme těsto. Těsto necháme kynout alespoň 90min. 
  3. Vykynuté těsto rozválíme na plech nebo na speciílní formu na pizzu kde těsto rozetřeme prsty za pomocí oleje. Před tím než na těsto začnete dávat rajčatový protlak, potřete kraje olejem.
  4. Potřete těsto 1cm od kraje rajčatovým protlakem (já si rajčatový protlak smíchám s česnekem a rovnou osolím, abych už pak nemusela dosolovat) a posypte pizza kořením. Poté už můžete na pizzu dávat cokoliv, co máte rádi. :) Já si na pizzu dala špenát, rajčátka, kukuřici, mozzarellu, cibuli a bazalku. :)
  5. Pizzu vložte do předehřáté trouby na 200°C a pečte cca 10min (pizza je hotová tehdy, když její kraje jsou lehce nahnědlé).

  Dobrou chuť K.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky