Celozrnný chléb

04.11.2017

Jestli mám ráda nějaké pečivo, tak chléb. Když chléb, tak domácí a přesněji ten můj. Jako ostatní recepty na mém blogu, tak i tento je upečen zdravější formou klasického pečiva. 

Pokud tedy máte rádi domácí pečivo nebo jen chcete nějaké zkusit upéct sami, určitě zkuste tento recept. Je opravdu jednoduchý a naprosto výborný. 


Suroviny:

  • 220g hladké pšeničné mouky
  • 180g celozrnné mouky
  • 1 polévková lžíce soli
  • 350ml teplejší vody
  • 25g droždí (kostka)
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 150g oříšků nebo semínek (já použila slunečnicové a lněné semínka) + na posypání
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce oleje + na vymazání

  1. Nejdříve si připravte kvásek a to tak, že droždí rozdrolíte do velké mísy (ve které budete celý chléb zadělávat), přidejte cukr, zalijte teplejší vodou a nechte 10min vzejít.
  2. V menší misce smíchejte obě mouky se solí.
  3. Do vzešlého kvásku začněte pomalu po lžicích vsypávat moučnou směs a důkladně těsto smýchejte.
  4. Nakonec do těsta přidejte oříšky nebo semínka, olej s octem a vše kvalitně smýchejte.
  5. Těsto bude dosti lepkavé. Pomocí stěrky ho proto přendejte do vymazané formy a navrchu posypte semínky či oříšky.
  6. Těsto nechte pod utěrkou kynout na klidném teplém místě 60min. 
  7. Pečte v troubě na 180°C cca 50min.
  8. Chléb hned po upečení vyklepte z formy aby se nezapařil a nechte vychladnout.

Dobrou chuť K.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky