Celozrnný chléb
04.11.2017
Jestli mám ráda nějaké pečivo, tak chléb. Když chléb, tak domácí a přesněji ten můj. Jako ostatní recepty na mém blogu, tak i tento je upečen zdravější formou klasického pečiva.
Pokud tedy máte rádi domácí pečivo nebo jen chcete nějaké zkusit upéct sami, určitě zkuste tento recept. Je opravdu jednoduchý a naprosto výborný.
Suroviny:
- 220g hladké pšeničné mouky
- 180g celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce soli
- 350ml teplejší vody
- 25g droždí (kostka)
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 150g oříšků nebo semínek (já použila slunečnicové a lněné semínka) + na posypání
- 1 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce oleje + na vymazání
- Nejdříve si připravte kvásek a to tak, že droždí rozdrolíte do velké mísy (ve které budete celý chléb zadělávat), přidejte cukr, zalijte teplejší vodou a nechte 10min vzejít.
- V menší misce smíchejte obě mouky se solí.
- Do vzešlého kvásku začněte pomalu po lžicích vsypávat moučnou směs a důkladně těsto smýchejte.
- Nakonec do těsta přidejte oříšky nebo semínka, olej s octem a vše kvalitně smýchejte.
- Těsto bude dosti lepkavé. Pomocí stěrky ho proto přendejte do vymazané formy a navrchu posypte semínky či oříšky.
- Těsto nechte pod utěrkou kynout na klidném teplém místě 60min.
- Pečte v troubě na 180°C cca 50min.
- Chléb hned po upečení vyklepte z formy aby se nezapařil a nechte vychladnout.
Dobrou chuť K.